Att vara utsatt för brott är både förnedrande och traumatiskt. Man känner sig själv skyldig, det är ju det man fått höra, det är Ditt eget fel. Man är så fylld av skamkänslor, man vågar inte berätta. Man behöver som brottsoffer få mycket stöd både från sin omgivning och från olika myndigheter.
Tänk på att barn som levt i våld i nära relation också är brottsoffer, de har lika mycket att bearbeta och behöver lika mycket stöd.
Att ens erkänna att man är svag, att man tillåtit sig bli utnyttjad, lurad  & manipulerad är stort. Det kräver stort mod. Det tar tid att våga berätta, fortfarande är man livrädd för konsekvenser och tänk om ingen tror mig

   

                                            

ANMÄL MISSHANDEL,  Fysisk& Psykisk Våld klassas som brott

 

 

 

 

Tänk på att små barn inte kan berätta.

Barn ska aldrig behöva höra sin mamma bli misshandlad eller bli misshandlad själv. De har rättighet till en trygg uppväxt. Våld i hemmet sätter sår och ärr för livet.

 

Små barn förstår inte vad som sker, De älskar sin mamma & pappa villkorslöst.

Att utnyttja det är grymt och skapar kaos

i barnens liv. Glöm inte bort barnen i kaoset

när man anmält, de håller ofta skenet uppe och gråter ut sin sorg i ensamhet. De vill inte berätta att någon varit dum. De får dåligt samvete

och slängs mellan lojalkilitet och viljan att allt ska få ett slut. Ofta försvarar de den som varit "dum"

.


 

 

Du som vuxen, prata aldrig illa om

någon inför barnen. de tolkar det på sitt eget lilla vis och drar slutsatser som kanske inte alls stämmer med verkligheten. Manipulera aldrig barn till att säga något de inte upplevt.

Psykopaten pratar ofta illa om mamman, allt är hennes fel. Han diktar ihop de mest vidriga saker om mamman inför barnen. Barnen blir lika lätt manipulerade som vuxna och tror på allt han säger.

 

 

 

Anmäla en psykopat ger ofta konsekvenser

Polisen i Sverige är duktiga på att hantera psykopater och genomskåda deras lögner.Psykopater följer ett mönster som är lätt att identifiera. När Du väl anmält en psykopat så förvänta Dig fler anklagelser, eventuellt polisanmälan mot Dig själv, kanske anmälan hos den sociala myndigheten att Du är en "dålig" mamma.
Han kommer följa ett mönster och anklaga Dig för de mest vidriga sakerna, det viktigaste är att DU vet, polisen vet, Din omgivning vet att allt bara är förtal och lögn.
Om han själv kliver in på polisstationen och försöker få ut bevismaterialet och anmälan kommer det att hanteras med stor sekretess.
Han kan aldrig få tag på Din anmälan innan det är dags för förhör.

 

Dokumentera allt som sker

Några tips för att polisen  lättare ska kunna utreda brottet :

  • För dagbok
  • Fotografera blåmärken
  • Sök läkare
  • Spela in hot
  • Dokumentera allt, gärna med datum
  • Ring någon Du litar på, lägg telefonen så han inte fattar misstankar. Den Du ringer kan då bevittna misshandeln

.

 

Förhör/Videoförhör
Då är en polis närvarande under tiden förhör pågår. Allt filmas. Kan kännas mycket obehagligt att lämna ut sig själv.
Rädslan är stor att man inte ska bli trodd. Rädslan finns att även den man anmäler ska lyckas manipulera polisen vid förhör.

Skyddspaket
Anser polisen att man är utsatt för hot kan man få olika sorts beskydd.
Jag hade skyddspaket med prio 1, vilket innebar direkt utryckning vid larm. Det larmet är kopplat till mobilen och när man trycker på knappern aktiveras
högtalaren så att larmcentralen hör allt som pågår.
En trygghet men ändå en rädsla att leva med skydd.

Besöksförbud
Man kan ansöka hos en åklagare om besöksförbud. Polisen hjälper till med ansökan.

Kriscentrum
En specialist avdelning för kvinnor & barn utsatta för våld i nära relation. Kriscentrum kartlägger våldet och anpassar terapin efter din förmåga och ork att bearbeta.

Brottofferjour

Kvinnojour/ Tjejjour

Skyddat boende

Rättegång